Täällä asutaan jo!

Juhlistimme Suomi 100 päivää muuton merkeissä ja saimme tavoitteen mukaan kodin kuntoon juuri jouluksi. Pikkumies ymmärsi myös jo enemmän joulusta, joten kuusikin löysi oman paikkansa ja uuni pääsi testiin kinkun paistossa. Uutta vuotta vietettiin isolla porukalla. Oli ihanaa nähdä pitkän rakentamisajan päätteeksi useita ystäviämme ja pikkuväkeäkin oli talo täynnä.

Asuminen vanhempien luona rakentamisen ajan meni kyllä aivan loistavasti ja olemme kiitollisia kaikesta siitä avusta, jonka saimme. Yhteenotoilta vältyttiin ja pikkumiehen ja isovanhempien välisestä siteestä kasvoi erityisen vahva. Toki meistä vanhemmista tuntuu, että oma elämä on rakentamisen aikana ollut vähän katkolla, kun omaa tilaa ja aikaa ei ole juuri ollut. Joten voitte varmasti kuvitella sen fiiliksen, kun viimein pääsimme omaan kotiin asumaan! Pikkumiehen oli aluksi vaikea käsittää, että jäädäänkin ”tontille” yöksi, mutta laitoimme hänen huoneen ihan ensimmäisenä kuntoon. Ja voi sitä riemua, kun onkin oma huone ja kaikille leluille omat paikat.

Jotta tekstiä ja kuvia ei tulisi ihan kilometrikaupalla, niin päätin esitellä tämän kirjoituksen yhteydessä yksityiskohtaisemmin keittiö- ja olohuonetilaa. Palaan muiden huoneiden sisustukseen myöhemmin tulevien kirjoitusten yhteydessä.
Olohuoneen ja korkeiden makuuhuonetilojen kattoihin valitsimme Luviawoodin kapean valeurapaneelin. Paneelit tilattiin erikois sävytettynä samaan sävyyn kuin hirsipinnat. Hirsipinnat ovat kahteen kertaan käsiteltyjä ja kattopaneelit vain kertaalleen. Paneelit riittivät olohuoneeseen hyvin, mutta työhuoneesta jäi uupumaan muutama paneeli. Jälkikäteen tismalleen saman värisävyn saavuttaminen on osoittautunut haastavaksi, joten vinkkinä: muistakaa tilata tavaraa paljon normaalia enemmän, jos tilaatte jotain räätälöitynä.

Valaistus meillä pohjautuu led-spotteihin ja himmentimiin, jotta tunnelmaa voidaan helposti säädellä. Myös työtasovalaistus on himmennettävä ja jopa värilämpötilaa on mahdollista säädellä kylmästä lämpimään (Savo, iLED). Olen yleensä suosinut kodin valaistuksessa lämpimämpää värisävyä 3000 - 3500K, mutta sisustuksessa olevan harmaan sävymaailman vuoksi päädyimme valkoisempaan valoon 4000K. Valitsimme saman sävyn myös ulos, koska emme halunneet korostaa talon beigeä väriä liikaa. Kattoon on tulossa vielä kaksi riippuvalaisinta joskus, kun budjetti antaa myöden. Yksi ruokapöydän ja toinen sohvaryhmän ylle. Molempien tulisi olla samanlaisia valaisimia, suuria ja ilmavia. Värinä mielessä on ollut musta tai lämmin pähkinäpuu. Äkkiseltään tulee mieleen Secto Designin Octo, mutta siihen törmää sisustuksissa vähän liian usein. Haluaisimme jotain erilaista, joten täytyy vielä jatkaa etsintöjä.

Tilasimme keittiön Nixiltä ja olen ollut siihen kyllä pääosin todella tyytyväinen. Väri on hiili ja pinta on sormenjäljille armollisempi huurre. Meinasimme ensin tilata keittiörungot Ikeasta ja teettää niihin ovet puusepällä, mutta hinta olisi loppuenlopuksi tullut Nixiä kalliimmaksi. Ainoa huomionarvoinen asia on melko lyhyt sormiura, joka toimii kyllä kaikissa muissa kaapeissa kohtuullisesti, mutta jääkaapin ja pakastimen osalta on vähän hankalakäyttöinen. Ovia ei meinaa saada yhdellä kädellä avattua ollenkaan. Olen pohtinut, että teetetään niihin jokin näyttävä vedin jälkikäteen, jos siltä alkaa tuntumaan. Makuuhuoneen kaapistoa olemme rakennelleet Ikean keittiörungoista ja Voxtorp-ovista ja niissä on kyllä selvästi syvempi vedinura. 
Yläkaappien päälle ja keittiönvälitilaan liimattiin kuparinsävyinen ja ihan metallin näköinen Sibu-levy, jonka puuseppä leikkasi oikean mittaiseksi. Sibu on muovia, eikä kestä kuumaa, mutta toimii hyvin oven pinnassa ja välitilassa altaan taustana. Sibua maahantuo Lore Oy. Rahti oli vähän suolainen pienen määrän tilauksessa, käytännössä samanhintainen, kuin itse materiaali, mutta se ei vaadi taustavetoa oven toiselle puolelle, kuten vaikka laminaatti. Sama kuparin sävy jatkuu myös ikkunoiden sälekaihtimissa.
Työtasoksi pohdimme Silestonen näyttävää Eternal Marquina tasoa, mutta päädyimme kuitenkin alkuperäisen suunnitelman mukaan Via Lattea graniittitasoon, koska se kestää kuumuutta. Siihen voi suoraan laskea kuumat uunipellit ja kattilat.  Ajattelimme, että jos otamme kiven näköisen materiaalin, on riskinä, että joku laskee siihen vahingossa jotain kuumaa, jota se ei sitten kestäisi. Kivitasot meille toimitti asiantunteva Seita Stone. Kodinkoneissa on pyritty valitsemaan mahdollisimman energiatehokkaita malleja. Bora Basic liesi ja tuuletin yhdistelmä on osoittautunut käytössä juuri niin toimivaksi, kuin olimme kuvitelleetkin, voin siis lämpimästi suositella. 

Välioviksi emme halunneet perinteisiä valkoisia laakaovia, vaan jotain vähän näyttävämpää. Pohdinnassa oli mustat maaliovet tai mustaksi maalatut viiluovet. Elävämpi viilupinta on sormenjäljille armollisempi, joten päädyimme siihen, vaikka hinta olikin hieman korkeampi. Viilun halusimme ehdottomasti vaakasuuntaisena. Meille oli myös tärkeä ominaisuus, että ovi on tarpeeksi tiivis ja vaimentaa ääniä. Tarkoitukseen sopi hyvin Jeld-Wen Steady- viiluovet, jotka sai uudiskohteeseen sopivalla kulkuaukkokarmilla, jota esim. Uksetehtaalta ei olisi saanut. Ovien saranaväriksi oli saatavilla vain valkoinen tai messinki. Musta tai hopea olisi miellyttänyt enemmän, mutta valitsimme tarjolla olleista vaihtoehdoista jälkimmäisen. Meille tuli myös kaksi seinän sisään liukuvaa ovea. Niissä karmin väriksi oli saatavilla vain valkoinen, kun muihin välioviin sai myös mustana, kuten väliovetkin. Päädyimme osin valkoiseen listoitukseen, joten se ei sinällään haitannut olohuoneessa, mutta makuuhuoneessa valkoinen karmi kyllä vähän pistää silmään tumman seinän ja mustien listoitusten välistä.
Takkakin pääsi viimein testiin ja toimii! Rehellisesti sanoen kuitenkin olemme hieman pohtineet takan tarpeellisuutta ja siihen upotettuja euroja. Ensin ajattelimme, että omakotitalossa täytyy ehdottomasti olla takka. Valitsimme kuitenkin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen maalämmön, joten varaava takka ei ollut enää välttämätön. Päätimme kuitenkin rakentaa takan ja halusimme, että se edustaa suoraviivaista tyyliä ja tuli todella näkyy. Valitsimme siis kiertoilmatakan, jossa on valmis hissiluukullinen sydän. Toisaalta pohdimme myös, että takka antaa ilmettä koko olohuoneeseen, tulta on kiva katsella ja sillä voi hetkellisesti myös lämmittää. Tuntuisiko tila samalta ilman takkaa? Jos kustannuksia mietitään, niin tässä olisi voinut kyllä säästää. Toisaalta hyvä, kun takka tuli tehtyä, sillä lopputulos miellyttää. 

Takan ja lattian pintamateriaalina on laatta: Atlas Concorde, Marvel Pro, Statuario Select

Sohva on oleellinen osa olohuoneemme sisustusta ja käytettävyyttä. Edellinen sohvamme oli kaikkea muuta kuin ergonominen ja väärän kätinen uuteen asuntoomme, joten lähdimme kiertämään huonekalukauppoja siitäkin huolimatta, että muitakin rakentamiseen liittyviä hankintoja on vielä odottamassa. Helpon puhdistettavuuden ja pitkäikäisyyden vuoksi olimme sitä mieltä, että uudenkin sohvan täytyy olla nahkainen ja musta. Katselimme erilaisia italialaisia kulmasohvia joiden istuttavuus ja ulkonäkö miellyttivät. Piipahdimme myös suomalaisella sohvavalmistajalla Finsoffilla. Heiltä ei kuitenkaan löytynyt valmiina mieleistä mallia, mutta ystävällinen myyjä lupasi, että sohva voidaan valmistaa mittojen mukaan toivotunlaiseksi. Tein mittapiirroksen ja näytin kuvia katsomistamme sohva vaihtoehdoista. Hinta oli kohtuullinen ja halusimme tietysti mieluummin suosia kotimaista, joten päätimme vain luottaa, että homma onnistuu. Sohva saapui juuri ennen jouluaattoa ja ylitti kyllä kaikki odotuksemme - se on täydellinen!
Muut huonekalut matkasivat vanhasta asunnostamme mukana. Myös vanhan asuntomme verhot tulevat hirsipaneloidun päätykolmion alle tehtyyn verhokoteloon asennettavaksi. Ikkunat ovat niin korkeat, että verhoja täytyy vähän pidentää. Katsotaan kuinka pidennys onnistuu. Kangas vain on niin hieno ja värisävyt sopivat täydellisesti, että mieluummin vähän tuunataan, kuin hankitaan uudet. Laitan kuvan sitten, kun valmistuvat. Saimme myös tupaantuliaislahjaksi perheeltäni Sari Laation maalaaman upean taulun. Se kasaa hienosti sisustuksen värimaailman yhteen.
Kaunis valkoinen lumi peittää sopivasti pihan keskeneräisyydet. Paljon on vielä tehtävää sisällä ja ulkona, mutta nyt on hyvä hetki huokaista rakentamisen osalta ja jatkaa taas myöhemmin keväällä uudestaan, kun olemme vähän ehtineet ladata akkuja. 


Kommentit

  1. Moikka, olipa ihana löytää tämä blogi, koska meille tulee samalla pohjalla pikku muutoksin, Honkarakenteen hirsitalo :) Kiitos vaan oivallisesta pohjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuulia, kiitos viestistäsi, joka oli jäänyt minulta huomaamatta. Onpa mukava kuulla, että teille tulee vastaava ratkaisu :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit